Marianne Schutten is niet langer verbonden aan deze website en er zullen geen verdere updates meer worden geplaatst.

Hoe meer zichtbaarheid zorgt voor een hogere teammotivatie

Marianne SchuttenLeiderschapscoach en –trainer

We zien en horen je teamleden nooit’. Dat was de feedback voor Paul, één van de leidinggevenden die ik begeleid in een individueel coachtraject. We waren samen de feedback aan het bespreken die Paul had verzameld van collega-leidinggevenden in opmaat naar onze sessie.

Paul is een efficiënte leidinggevende met een grote mate van zelfreflectie. Een typische manager: hardwerkend, die veel ballen in de lucht houdt en veel van zijn tijd in meetings zit.

In die meetings neemt hij vaak het woord voor zijn medewerkers. Ook in veel andere situaties. Hij geeft weinig zichtbaarheid aan zijn teamleden.

Als je bent zoals Paul dan herken je dit vast. Jij bent degene die, vanuit je rol, deelneemt aan managementmeetings. Dat is de gangbare praktijk. Maar dat maakt dat je soms een té vastomlijnd hebt over je eigen rol.

Je vindt dat je altijd zelf het woord moet doen voor die speciale prestatie of dat belangrijke project van je team. Soms vermeld je wel wie wat heeft gedaan. Maar ondanks dat worden de echte, ‘realtimespotlights weggehouden van degenen die het daadwerkelijke werk hebben gedaan.

Wist je dat je juist de motivatie van je mensen een enorme boost geeft als je eens het tegenovergestelde doet?

Ik raadde Paul aan om vanaf nu, waar mogelijk, zijn teamleden hun eigen werk te laten presenteren in belangrijke meetings. Niet alleen vergroot je hun zichtbaarheid. Het is ook nog eens ontzettend leerzaam. Bovendien voelen ze zich meer betrokken en empowered wat zorgt voor een enorme sprong in motivatie en bevlogenheid.

Je trekt niet alle eer naar jezelf, maar geeft de eer aan diegene die het toekomt. Je toont daarmee loyaliteit aan je medewerkers en dat schept vertrouwen in jou als leidinggevende.

Altijd zelf de woordvoerder zijn van je team is soms een diepgebakken gewoonte van het bedrijf. Vaak neem je dit simpelweg over. Maar soms heeft het te maken met de drang om jezelf te willen bewijzen of met angst om de touwtjes los te laten.

Als je jezelf hierin herkent dan daag ik je uit om meer kansen te creëren voor je medewerkers om ook in de spotlights te staan. Nodig ze uit op meetings, laat ze hun belangrijke project of prestatie zelf vertellen en geef ze de ruimte om het goed te kunnen doen. Ondersteun ze en laat ze ervan leren door daarna goede en eerlijke feedback te geven.

Het werkt enorm motiverend voor je team. Het leuke is dat je dan niet alleen een compliment krijgt over de resultaten die je team behaalt maar ook over hoe je leiding geeft.   

 

Vond je dit interessant en wil je meer tips ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je krijgt 1 keer gratis per week praktische leiderschapstips in je mailbox. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven. 
 
E-mail:
Voornaam:
 
 

Jouw reactie op Hoe meer zichtbaarheid zorgt voor een hogere teammotivatie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


css.php