Marianne Schutten is niet langer verbonden aan deze website en er zullen geen verdere updates meer worden geplaatst.

De risico’s van complimenten geven

Marianne SchuttenLeiderschapscoach en –trainer

Jaren geleden had ik een collega-manager die compliment op compliment stapelde. Of je nu wel of geen goed of exceptioneel goed werk had verricht.

Als je alleen bouwt op waardering geven als manier om je medewerkers aan te sturen dan loop je een aantal flinke risico’s… 

Risico 1: Je mist kansen om je medewerkers te laten groeien.

Je slaat de mogelijkheid over om een goede inhoudelijke en eerlijke discussie te hebben over iemands functioneren.

Risico 2: Je verlaagt de prestatie lat.

Je waardeert het gemiddelde waardoor je team nooit echt tot top prestaties zal komen. Doordat je steeds het gemiddelde waardeert leg je onbedoeld de prestatielat lager.

Risico 3: Je misleidt medewerkers die disfunctioneren.

Ik ken genoeg medewerkers die totaal uit het veld geslagen waren door een slecht beoordelingsgesprek omdat ze gedurende het jaar niets dan dagelijkse complimenten en positieve feedback hadden gekregen van hun leidinggevende.

Cheerleader zijn is niet je belangrijkste taak; je medewerkers vanuit de zijlijn toejuichen, aanmoedigen en complimenten geven of ze het nu wel of niet goed doen.

Van belang is dat je niet alleen aanmoedigt maar ook traint, begeleidt, corrigeert, eerlijke gesprekken hebt en lastige beslissingen neemt. Alles om ervoor te zorgen dat je team succesvol is in wat ze moeten doen. 

Maar er is ook iets als niet genoeg waardering geven.

Mensen willen werken in een omgeving waar ze gewaardeerd worden. Talloze onderzoeken geven aan dat erkenning en waardering de top aanjager is voor motivatie bij medewerkers.

Maar de uitdaging als leidinggevende is om het gebalanceerd te doen. Dat doe je door 5 keer positieve feedback te geven voor elke keer dat je corrigerende feedback geeft. In die ratio zal waardering leiden tot hogere motivatie en betere performance.

Vond je dit interessant en wil je meer tips ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je krijgt 1 keer gratis per week praktische leiderschapstips in je mailbox. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven. 
 
E-mail:
Voornaam:
 
 

Jouw reactie op De risico’s van complimenten geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


css.php