Marianne Schutten is niet langer verbonden aan deze website en er zullen geen verdere updates meer worden geplaatst.

De snelste manier om vertrouwen op te bouwen

Marianne SchuttenLeiderschapscoach en –trainer

Toen ik pas begon met leidinggeven zei mijn toenmalige manager tegen me: Leidinggeven is beïnvloeden en beïnvloed worden.‘ 

En hij had gelijk. De invloed die je hebt op je team is bepalend voor hoe succesvol en effectief je bent. 

Een belangrijke sleutel tot meer invloed is vertrouwen. Je invloed hangt namelijk af van het vertrouwen dat je krijgt van je medewerkers.

Vertrouwen is dus je beste vriend! Want zonder vertrouwen is er geen invloed. Vertrouwen is dus iets waar je je best voor wilt doen om het te creëren.

Vertrouwen levert veel op.

Denk maar eens aan een collega waarbij het onderling vertrouwen hoog is. Hoe is de onderlinge relatie? Hoe voelt het? Hoe communiceren jullie met elkaar? Hoe snel krijg je dingen voor elkaar? Hoe groot is de invloed die je op elkaar hebt?

Denk nu eens aan een collega waarbij er onderling weinig vertrouwen is. Hoe is die relatie? Hoe voelt het? Hoe communiceren jullie? Gaat het makkelijk en snel of voelt het alsof je op eieren moet lopen en vaak verkeerd wordt begrepen? Werk je goed samen en luister je naar de ideeën van de ander of neemt alles veel tijd in beslag?  

Als je je invloed als leidinggevende wilt vergroten zul je dus (meer) vertrouwen moeten creëren.

De snelste manier om meer vertrouwen op te bouwen is door DWJZDJD: Doen Wat Je Zegt Dat Je Gaat Doen. Zeggen en doen zijn namelijk een heel effectief duo. De combinatie werkt het beste om vertrouwen te creëren.

Bij zeggen maak je je bedoelingen kenbaar. Je maakt aan je medewerkers duidelijk hoe je je gaat gedragen. Het is te vergelijken met je richtingaanwijzers aanzetten. Je medewerkers vertellen wat je van plan bent en ook waarom je dat van plan bent.

Bij doen doe je wat je zegt dat je gaat doen. Hoe belangrijk het kenbaar maken van je bedoelingen ook is het zal niet werken als je niet waarmaakt wat je zegt.

Het gaat om de kracht van de combinatie zeggen & doen. Veel beloven en (nog meer) waarmaken. Je laat je intentie duidelijk blijken (dat geeft hoop) en voert het vervolgens ook uit (dat geeft vertrouwen). Het geeft je medewerkers de kans om te anticiperen op wat je van plan bent te doen en om het te signaleren als je het doet. Dat geeft vertrouwen.

Vond je dit interessant en wil je meer tips ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je krijgt 1 keer per week praktische leiderschapstips in je mailbox. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven.


 
 
E-mail:
Voornaam:
 
 

 


Jouw reactie op De snelste manier om vertrouwen op te bouwen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


css.php