Marianne Schutten is niet langer verbonden aan deze website en er zullen geen verdere updates meer worden geplaatst.

Stel de juiste vragen!

Marianne SchuttenLeiderschapscoach en –trainer

Een paar weken geleden sprak ik met één van de managers in mijn coachprogramma. Ze was geïrriteerd vanwege een medewerker die niet had gedaan wat ze had gevraagd. Ze gaf aan dat hij wist wat hij moest doen maar het niet had gedaan. Ik vroeg haar: “Hoe weet je dat hij wist wat hij moest doen?” Ze antwoordde: “Ik heb hem verteld wat ik van hem verwachtte en vroeg of hij nog vragen had. Hij zei: ‘nee’.”

Haar situatie komt veel voor. Herken jij het?

Een tijd geleden nam ik zeillessen. Elke keer als de instructeur iets had uitgelegd zei hij: “Is dat helder?” Deze vraag is net als “Zijn er nog vragen?”, een algemene vraag die veel leidinggevenden, trainers en instructeurs stellen.  Maar het is geen goede vraag. Om een belangrijke reden.

De vraag dwingt niet om te praten.

“Is het helder?” is hetzelfde als vragen aan iemand die in een winkel aan het rondkijken is: “Kan ik je ergens mee helpen?” Het goede antwoord is: “Nee, ik kijk even rond.” En als iemand vraagt: “Zijn er nog vragen? “ dan is het antwoord “Nee”.  Wanneer mensen ‘nee’ zeggen dan is het ook nog vaak zo dat de persoon die de vraag stelde zegt: “goed”. Waarmee hij mensen die geen vragen stellen positief bevestigt. En het daarmee minder waarschijnlijk maakt dat er in de toekomst nog vragen volgen.

Het punt is dat de vraag “Heb je nog vragen?” mensen niet aanzet om uit te spreken wat ze weten. Waardoor jij niet precies weet wat de ander weet en wat hij gaat doen.

Hier zijn vijf vragen die je helpen om beter te delegeren. Met deze vragen dwing je je medewerker om te praten zodat je een helder beeld krijgt over wat hij weet en wat hij gaat doen:

  • Ik wil weten hoe hetgeen ik gezegd bij je is geland. Wat denk je dat ik verwacht dat je doet?
  • Wat denk je dat je moet doen?
  • Wat ben je van plan om te gaan doen?
  • Welke vragen heb je?
  • Wat ben je als eerste van plan om te doen? Wat ga je als tweede stap doen? 

De zeilinstructeur zou me moeten vragen:

  • Wat heb je vandaag geleerd?
  • Welke technieken heb ik je gevraagd om te gebruiken?
  • Wat ga je doen nu je de uitleg gehoord hebt?
  • Welke vragen heb je voor me?     

Als hij me deze vragen stelt dan weet hij wat ik weet en welke handelingen ik ga doen in de zeilboot (en daarmee is er een grotere kans dat ik de boot zonder kleerscheuren weer netjes naar de kant zeil :).

Vond je dit interessant en wil je meer tips ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je krijgt 1 keer gratis per week praktische leiderschapstips in je mailbox. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven. 
 
E-mail:
Voornaam:
 
 

 


Jouw reactie op Stel de juiste vragen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php